Как да покажем емоционална подкрепа

Даването на емоционална подкрепа е начин да помогнем на хората да се чувстват свързани и по -малко сами. Това не винаги е лесно и различните ситуации изискват различни видове подкрепа.

Предоставянето на емоционална подкрепа изисква човек да слуша без преценка и да покаже, че те разбират, като реагират емпатично. Това може да означава, че човек трябва да се противопостави на импулса, за да се опита да поправи нещата или да говори на някого от това как се чувства.

Повече от половината от хората казват, че се нуждаят от емоционална подкрепа, за да вземат трудни решения. За хора с психическо или физическо здравословно състояние, наличието на правилната социална подкрепа може да помогне за подобряване на качеството на живот и дори може да го удължи.

Прочетете, за да научите какво е емоционалната подкрепа, как да я дадете и Как да го поискам.

Какво е емоционална подкрепа?

Емоционалната подкрепа показва грижи и състрадание към друг човек. Тя може да бъде словесна или невербална. Той може да включва действия като да помогнете на човек да се обади на терапевт или да се прегърне на плачещ приятел.

Емоционалната подкрепа може да помогне на човек да се справи със своите емоции и преживявания и да им покаже, че не са сами. Това може да доведе до значителна разлика за здравето и щастието на човек.

Докладът на стреса на Американската психологическа асоциация в Америка установи, че емоционалната подкрепа корелира с по-ниските нива на стрес и по-високите проценти на благополучие.

Изследователите установяват, че 52% от хората, които смятат, че се нуждаят от по-голяма емоционална подкрепа по време на пандемията Covid-19, заявиха, че жизненият им стрес се е увеличил, в сравнение с 27%, които съобщават, че имат адекватна емоционална подкрепа.

Какви са качествата на емоционалната подкрепа?

Емоционалната подкрепа може да изглежда различно, в зависимост от ситуацията, участващите хора и културните или социалните норми. Въпреки това, има някои отличителни белези на добра емоционална подкрепа, които се прилагат във всяка ситуация.

Ефективната емоционална подкрепа е:

 • Уважение, третиране на човека в нужда с достойнство и внимание
 • Неразсъждаване, което означава, че човек не преценява мислите, чувствата или перспективата на другия
 • Състрадателно, осигурявайки успокоение и разбиране
 • безусловно, което означава, че това, което означава, че това, което означава, че това, което означава, че The The Лицето не е необходимо да прави нищо или да реагира по някакъв специфичен начин, за да получи подкрепа
 • ориентиран към лицето, което означава, че се фокусира върху желанията и нуждите на лицето, което търси подкрепа

Примери за емоционална поддръжка

Някои видове емоционална подкрепа включват:

Активно слушане

Тази техника включва внимателно слушане на това, което човек казва и ангажира директно с него. Това показва на човека, че това, което казват, има значение.

За да слуша активно, човек трябва:

 • Дайте на другия неделимо внимание
 • да им позволи Да кажем какво чувстват без преценка
 • Задайте въпроси, за да изясните или да разберете по -добре техния опит
 • Вербално обобщават или разсъждават върху казаното

Няколко прости въпроса и отговори могат да помогнат на човек да се почувства чут. Например, ако човек току -що е разбрал, че не е получил работа, може да се каже приятел:

 • „Какво се случи?“
 • „Как се чувстваш към Това? “
 • „ Звучи, че не е минало как сте искали. “
 • „ Това е наистина разочароващо. “

Съчувствието и валидирането на

съпричастността на чуждите преживявания колкото е възможно повече е важна част от емоционалната подкрепа. Валидирането на чувствата им върви крачка напред, уведомяването на човека, че как се чувства нормално и добре.

Например, ако любим човек скърби, човек може да каже:

 • „Разбираемо е, че се чувстваш ядосан.“
 • „Нормално е да усещаш смес от нещата в момента.“
 • „Вижте защо се чувствате по този начин.“

Може да е трудно да съчувствате на емоциите, които човек не се е преживял. В тези ситуации е добре да бъдем честни, че нямате същия опит. Вместо това човек може да признае нечия болка, като каже:

 • „Това трябва да е толкова трудно.“
 • „Мога само да си представя колко е трудно.“
 • „Съжалявам, че преживявате това.“

Любов, грижи и насърчение

Понякога човек трябва да чуе, че са, че са той обичан. Човек, който изпитва раздяла, например, може да иска да чуе:

 • „Обичам те, независимо какво.“
 • „Аз съм тук за теб.“
 • „Ще слушам толкова дълго, колкото се нуждаете от мен.“

Стратегизиране на

Важно е да не скочите веднага с непоискани съвети, когато Човек се отваря. Те може просто да искат да говорят, да обработват това, през което преминават. В тези ситуации опитът да се „коригира“ проблема за тях може да накара човека да се почувства разочарован или сякаш греши да се чувства разстроен от това.

Въпреки това, ако изглежда, че искат съвет, опитайте да зададете въпроси, които Помогнете им да проучат възможностите за себе си. Например, въпроси, които да зададете на човек, който се притеснява от парите, могат да включват:

 • „За какво се притеснявате в момента?“
 • „Какви ресурси мислите Би било най -полезно? “
 • „ Можете ли да мислите за нещо, което би направило това да се почувства по -управляемо? “
 • „ Бихте ли искали моето мнение? “

Предлагането на материална поддръжка

Материалната поддръжка включва изпълнение на задачи или услуги. Както при съветите, е важно да не предлагате това незабавно. Вместо това дайте шанс на човека да изпускат чувствата си свободно.

Ако човек има умение или способност, които могат да бъдат полезни, той може да попита другия човек дали би искал помощ. Например, те биха могли да предложат:

 • шофиране или придружаване на среща
 • Грижете се за децата си
 • Говорете от тяхно име

Как да бъдем емоционално подкрепящи

Това е една обща формула за емоционално подкрепяща:

 1. Слушайте с съпричастност: Помислете как другият човек Може да се чувствате и да слушате специфичните думи, които използват, за да го опишат. Не забравяйте, че хората могат да имат различни реакции на едни и същи събития, така че се опитайте да разберете своята гледна точка.
 2. Слушайте без преценка или прекъсване: понякога просто се чува, кара човек да се чувства подкрепен. Не казвайте на другия човек как трябва да се чувства. Не спорете срещу начина им на мислене или намаляване на тежестта на техните проблеми.
 3. Отразявайте: обобщете или „огледало“, това, което са казали, както показва разбирането. Например, „трябва да е толкова плашещо, че Джон е отново в болницата. Мога да чуя, че сте уморени и уплашени. ”
 4. Предлагайте състрадание и успокоение: В зависимост от ситуацията може да е подходящо да напомняте на човека, че всеки прави грешки или че са обичани. Или може да е подходящо да похвалите способността им да преминават през трудни времена.
 5. Бъдете честни: Дори когато човек не е сигурен как да реагира на лоши новини или трудни чувства, все пак е възможно да бъде подкрепящ. Човек може да каже: „Искам да го направя по -добър и да предоставя правилната подкрепа, но не съм сигурен какво да кажа. Все още съм тук, за да слушам обаче и искам да продължа да говоря. ”
 6. Попитайте какво се нуждаят: Това позволява на човека, който трябва да контролира вида на помощта, която получават. Човек може просто да иска да говори или може да иска съвети или материална подкрепа. Други може да искат разсейване и да променят темата за разговора. Следвайте тяхната роля.

Какво да не правите

Научаването как да осигурите емоционална подкрепа отнема време, а понякога хората имат безполезни отговори, дори и без значение. Някои неща, които да се опитате да избегнете, включват:

 • Казване на човек как да се чувства: емоциите, включително силните емоции, са част от човешкия опит. Може да е страшно да чуете някой да говори за това колко преобладаващи са техните, но това не прави емоциите лоши. Избягвайте да казвате на някого да се опита да промени мисленето си или да „мисли положително“, тъй като това обезсилва чувствата им.
 • Минимизиране на проблема: хората намират различни неща стресиращи или трудни. Избягвайте да казвате на някого, че проблемът им не е толкова лош или че другите го имат по -лошо. Това може да ги накара да се чувстват виновни.
 • Казвайки „Знам как се чувстваш“: Това може да е вярно, но се опитай да не правиш това предположение, преди да чуеш какво трябва да каже човекът. Претендирането за разбиране, преди да придобиете истинско разбиране на уникалната перспектива на човека, може да ги накара да се чувстват по -малко разбрани.
 • Бързо в разговора: Ако няма достатъчно време за осигуряване на емоционална подкрепа, не бързайте през разговора. Това може да накара човека да се почувства маловажно. Вместо това човек може да каже: „Наистина искам да говоря за това, но имам среща, от която не мога да се измъкна. Можем ли да говорим на обяд? ”
 • Фокусирайки се върху собствените си нужди: хората в бедствие обикновено нямат способността да се стремят към чувствата на другите, така че да говорим за това как техните емоции засягат другите не е полезно. Това може да ги накара само да се чувстват виновни. Опитайте се да се съсредоточите върху техните нужди по време на разговора.
 • Показване на досада: Понякога хората третират страданието като проблем с дисциплината или личността се проваля. Например родител може да се почувства по този начин за дете. Действащ раздразнен, казвайки на някого да се „измъкне от него“ и подобни реакции вероятно ще влоши страданието.

Как да поискате емоционална подкрепа

Изискване за молба за https://harmoniqhealth.com/ искане Подкрепата може да бъде трудна стъпка, но тя е важна. Хората, които се нуждаят от помощ, могат да опитат:

 • Избор на подходящия човек: Някои хора са по -опитни от други при предоставянето на подкрепа. Това не означава непременно, че те се интересуват повече, само че имат повече практика. Опитайте се да изберете човек, който има това умение, и избягвайте онези, които са били безполезни в миналото.
 • Изрично искане за подкрепа: това може да е трудно, но това може да намали неправилното общуване и да помогне на човек да намери подкрепа по -бързо. Кажете на другия човек какво могат да направят, за да помогнат. Например: „Имате ли време да говорите? Имам нужда от някой, който да слуша. ”
 • Комуникация ясно: Ако човек е разбрал погрешно или казва неща, които не са полезни, нежно ги уведомете. Например, „Знам, че искате да помогнете, като ми давате съвети, но просто искам да се изпусна в момента.“
 • Помислете за всички видове подкрепа: Някои хора трудно приемат материална помощ, такива като услуги или финансова помощ. Ако обаче някой предлага това свободно и това би имало значение, няма срам да кажем „да“. По същия начин, ако човек не получава подкрепа от приятели или семейство, може да иска да се обади на специална телефонна линия или услуга за поддръжка.

Какво да очаквате от емоционална подкрепа

Важно е човекът да иска подкрепа и човекът, който му дава реалистични очаквания за това каква емоционална подкрепа може и не може да постигне.

Емоционалната подкрепа може да осигури връзка, разбиране и понякога идеи, които могат да помогнат за решаване на проблеми. Това не е гаранция и не е отговорността на поддръжника да предоставя решения.

Вместо това целта на емоционалната подкрепа трябва да бъде да накара другия човек да се почувства чут, ценен и обгрижван. Дори ако трудната ситуация продължава, емоционалната подкрепа може да помогне, например чрез предотвратяване на ескалиране на страданието на човека.

Емоционалната подкрепа работи, ако другият човек се вербализира, че подкрепата е била полезна или изглежда по -спокойна или по -надеждна после.

Понякога разговорът трябва да приключи преди този момент и това може да бъде неизбежно. Например, човек може да има семейни или работни задължения. Това не е непременно знак, че не им пука. Емоционалната подкрепа може да бъде предизвикателна и е важно всички участващи да чувстват, че могат да зададат здравословни граници.

Ако човек се почувства неспособен да предложи подкрепа, той трябва да изрази състрадателно това. Опитайте нещо от рода на: „Обичам те и искам да те подкрепям, но в момента се чувствам претоварен. Нека намерим друг начин да получим подкрепа. ”

Ако помощта от приятели и семейство не се чувства достатъчно или влошава нещата, има и други възможности. Хората могат да получат подкрепа от терапевт, съветник или помощник.

Човек може да разгледа безплатна онлайн терапия или опции за терапия за хора без застраховка.

Профилактика на самоубийства

Ако познавате някой на незабавен риск от самонараняване, самоубийство или нараняване на друг човек:

 • Задайте трудния въпрос: „Обмисляте ли самоубийството?“
 • Слушайте човека без преценка.
 • Обадете се на 911 или местния номер за спешни случаи или текстовите разговори с 741741, за да общувате с обучен съветник по криза.
 • Stay with the person until professional help arrives.
 • Try to remove any weapons, medications, or other potentially harmful objects.

If you or Някой, когото познавате, има мисли за самоубийство, гореща линия за превенция може да помогне. Националната спасителна линия за предотвратяване на самоубийства е на разположение 24 часа на ден при 800-273-8255. По време на криза хората, които са затруднени, могат да използват предпочитаната от тях релейна услуга или да наберете 711, след това 800-273-8255.

Щракнете тук за повече връзки и местни ресурси.

Обобщение

Даването на емоционална подкрепа е начин за показване на грижи и състрадание. Тя не може да замени терапията или медицинското лечение, но има значителна разлика за благосъстоянието.

Активно слушане, емоционално валидиране и предлагане на успокоение са всички примери за емоционална подкрепа, но човек трябва да приспособи своя подход към всеки индивид и настройка. Хората, които искат да бъдат емоционално подкрепящи, трябва да обмислят какво знаят за човека, който търси подкрепа, включително техните нужди и чувства.

 • Психичното здраве
 • Психология/психиатрия

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции, и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Как да покажем емоционална подкрепа